zon

Nieuwbouw Nijkamphoeve

nijkamphoeve nieuwbouw

We zijn al een tijdje bezig met een uitbreiding van de BuurtBoerderij. Een passend, nieuw gebouw dat niet alleen ons theehuis Onder de Linde vervangt, maar bovendien geschikt is als ontvangst- en cursusruimte. Een ruimte waar theehuisbezoekers ook kunnen zitten als het weer wat minder is. En zoals een BuurtBoerderij van de Toekomst past, komt er een invalidentoilet. Het bijgebouw komt te staan op de plek waar tot begin maart het houten theehuis stond.

Gewijzigd plan

Architect Ger Kouwenberg had een mooi ontwerp gemaakt. Maar stijgende bouwprijzen en een beperkt budget noopten tot wijziging. Het bouwteam heeft druk gewerkt aan een aangepast plan dat binnen het budget past. Na veel gepuzzel en verschillende varianten uitgewerkt te hebben, is er gekozen voor een gebouw van inwendig 10,80 bij 5,40 meter. De versobering is ten koste gegaan van ‘verkeersruimte’ en een berging. Daarnaast worden de administratieruimte, de uitgiftebalie en de keuken wat kleiner.

Planning

Vooruitlopend op de echte start van de bouw, verrichtte René Baron, stadsdeeldirecteur Escamp, samen met voorzitter Joop van der Waart op 26 augustus de officiële starthandeling door een groot doek op de hoek Escamplaan/Dedemsvaartweg te onthullen. Daar is een filmpje van. Op het doek staan o.a. namen van onze subsidiegevers voor en sponsoren van het nieuwe theehuis. Op 3 september is begonnen met het bouwrijp maken van het terrein en het graven van de bouwput. Inmiddels staat er een gebouw. De buitenkant is bijna gereed, maar binnen moet nog wel wat gebeuren. Als de aannemer klaar is kunnen onze technische vrijwilligers met de afbouw van de keuken en de uitgifteruimte. De officiële opening staat gepland op 30 maart. Op 31 maart houden we open dag en dan start op woensdag 3 april ons theehuisseizoen.

Ontwerpuitwerking

Na de vergunningsaanvraag begin maart is het bouwteam bezig geweest het plan verder uit te werken. Er is gekozen voor een nagenoeg ‘droge’ bouw. Na een betonnen fundering en vloer wordt de rest van het gebouw uit hout opgetrokken. De uitstraling van het gebouw sluit daardoor aan bij de omgeving van een kinderboerderij. Vanuit veiligheidsoverwegingen worden de luiken achterwege gelaten. Het duurzaam bouwen is altijd een uitgangspunt geweest. Door het aanbrengen van materialen met een hoge isolatiewaarde en door slim gebruik te maken van warmteterugwinninginstallaties en het aanbrengen van zonnepanelen, kunnen we geheel zelfvoorzienend worden in onze energie. Sommige keuzes werden ook ingegeven door de huidige krapte op de bouwmarkt. Zo is het metselwerk gereduceerd tot het aanbrengen van steenstrips als borstwering tussen vloer en houten gevel.

Geld

De nieuwbouw vergt een forse investering. Zo’n vijfmaal van wat we jaarlijks uitgeven aan dierverzorging, onderhoud enz. Maar we zijn goed op weg, mede dankzij subsidies van de gemeente en diverse fondsen. En niet te vergeten het uitschrijven van obligaties. We zijn erg blij dat bouw- en installatiebedrijven het project ondersteunen, deels in natura.

Bedrijven die een ‘steentje’ willen bijdragen, vragen wij contact op te nemen met onze sponsorcommissie via info@nijkamphoeve.nl. Ook particuliere giften zijn natuurlijk van harte welkom. Stichting Vrienden van De Nijkamphoeve heeft een ANBI-status. Donaties zijn daardoor aftrekbaar voor de belastingen. Onze bankrekening is NL22RABO0168774615. Iedere bijdrage is ontzettend welkom en brengt u dichterbij een nog warmer onthaal op De Nijkamphoeve.

Erkenning Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs

Wij zijn een erkend leerbedrijf voor MBO groenopleidingen niveau 2, 3 en 4. Dit houdt in dat wij voor deze opleidingen een stageplaats aanbieden. Daarnaast hebben wij sinds 29 januari 2016 een erkenning voor de opleiding Dierenartsassistent paraveterinair, voor wat betreft het verzorgen van dieren. 

De Nijkamphoeve op Pifworld.com.

 
Doneren


Alvast bedankt voor uw bijdrage.
 

Maak een actie

 
meer info nieuwbouw